...ASSALAMUALAIKUM. SELAMAT DATANG KE BLOG http://dewanpemudamasjid.blogspot.com. SEMOGA ANDA SEMUA TERHIBUR DENGAN PAPARAN DI DALAM BLOG INI. WASSALAM...

Tuesday, October 21, 2008

Merealisasikan fungsi Masjid ke arah Intitusi Keagungan Islam

Untuk melaksanakan konsep masjid sebagai sebuah "Institusi Masjid", maka kita haruslah mempunyai pandangan yang jauh ke hadapan dan menjadikan masjid sebagai Pusat Pembangunan Islam yang merangkumi semua kegiatan yang boleh diterjemahkan sebagai ibadah .Institusi Masjid haruslah mempunya peranan utama , antaranya:

1. PUSAT PEMBANGUNAN ISLAM

Institusi Masjid haruslah dijadikan sebagai sebuah pusat perkembangan dan pembangunan Islam, di mana segala-galanya bermula dan berkembang dari masjid.

2. MASJID SEBAGAI LAMBANG KEAGONGAN ISLAM

Sebagai lambang kesyumulan Islam, makan setiap projek bandar baru, kawasan perumahan, perhotelan dan kompleks perniagaan haruslah dimulakan dengan pembinaan masjid atau jika kawasan itu adalah kawasan lama, maka kawasan itu haruslah mempunyai masjid untuk menarik lebih ramai orang Islam bertumpu ke tempat itu.

3. PUSAT PERCAMBAHAN ILMU

Institusi Masjid haruslah dijadikan tempat percambahan ilmu, dimana masjid haruslah mempunyai perpustakaan yang lengkap bukan sahaja membekalkan buku-buku agama , tetapi juga buku yang berkaitan dengan ibadah dan muamalah.Begitu juga buku mengenai ilmu sosial, ekonomi, politik dan sebagainya haruslah diletakkan di dalam perpustakaan masjid.Buku-buku ini boleh didapati secara mudah dan murah sekiranya pemimpin masjid itu sanggup meminta dari badan-badan tertentu seperti Dewan bahasa dan pustaka, syarikat percetakan dan sebagainya.Selain dari itu, Jawatankuasa Kariah juga boleh memohon derma dalam bentuk buku daripada penduduk mukim atau daerah berkenaan.

4. PUSAT TAMADUN ISLAM

Institusi Masjid haruslah dijadikan sebagai pusat tamadun Islam, maka roh Islam di zaman kegemilangan dan keagongan Islam boleh dikembalikan dan dikekalkan untuk diwarisi oleh generasi terkemudian.masjid haruslah mempunyai satu ruang yang mencukupi untuk melambangkan keagongan, kemegahan tamadun Islam di zaman lampau terutama sekali dalam pencapaian Ilmu Perubatan, sains, Astronomi, matematik, falsafah dan sebagainya.Justeru itu haruslah dipamerkan gambar-gambar dan sejarah hidup Ibnu Sina, Al-jabir, Imam Ghazali dan sebagainya.


5. PUSAT PERCAMBAHAN FIKIRAN

Institusi Masjid haruslah dijadikan sebagai tempat untuk mempercambahkan fikiran dengan adanya dialog, ceramah, seminar dan sebagainya.Kumpulan-kumpulan kecil bolehlah ditubuhkan untuk menggunakan masjid sebagai tempat untuk mempertingkatkan pemikiran dan menajam akal.

6. RUMAH SUCI

Institusi Masjid ialah sebuah tempat suci yang menjadi tunjang kesucian Islam tanpa dinodai oleh anasir-anasir negatif yang bertentangan dengan ajaran Islam yang berlaku bukan sahaja dalam kawasan masjid, tetapi juga dalam mukim atau daerah di mana masjid itu terletak.

7. PUSAT PENJAGAAN AYAT-AYAT SUCI

Institusi Masjid boleh dijadikan tempat untuk menjaga bacaan ayat-ayat suci. Rakan Masjid sepatutnya didedahkan kepada peluang untuk menjadi Imam yang boleh memperdengarkan suara mereka. Kalaulah Imam dapat berundur dalam sehari untuk memberi laluan kepada mereka yang berbakat untuk menjadi Imam, kemudian Imam boleh menegur mereka yang membuat kesilapan dalam membaca terutama dalam Tajwid. Amatlah bertepatan dengan konsep Institusi Masjid sebagai penjaga bacaan ayat-ayat suci.

8. PUSAT BELAJAR AL-QURAN DAN TAFSIRNYA (ULUM AL-QURAN)

Kebanyakan masjid telah digunakan sebagai pusat pembelajaran Al-Quran. Amalan ini haruslah diteruskan tetapi ada baiknya jika kita menambah amalan yang bukan sahaja setakat mengajar Al-Quran kepada anak-anak, tetapi juga menerangkan maknanya atau diberi tafsiran Al-Quran kepada mereka supaya sendiri membaca ayat-ayat suci.

9. PUSAT PENDIDIKAN

Institusi masjid haruslah dijadikan sebagai pusat pendidikan di mana anak-anak serta keluarga dapat dididik di masjid.Masjid juga boleh dijadikan sebagai pusat pengukuhan ilmu.

10. PUSAT PENGISIAN JIWA

Institusi Masjid haruslah dijadikan sebagai pusat pengisian dalam ertikata yang luas:Pusat Pengisian Kemerdekaan, Pusat Pengisian Rohani, Pusat Pengisian Ilmu dan sebagainya.

11. PUSAT PENGUKUHAN IMAN DAN TAQWA

Institusi Masjid haruslah dijadikan pusat pengukuhan iman dan taqwa serta pusat pengukuhan rohani.

12. PUSAT PELENGKAP

Tiap-tiap orang kanak-kanak adalah didedahkan kepada pendidikan di rumah dan kemudiannya di sekolah.Institusi Masjid bolehlaH dijadikan pusat pelengkap adab, sopan-santun dan sebagainya.Dengan kata lain,Institusi Masjid bolehlah dijadikan "finishing school".

13. PUSAT SANTAPAN ROHANI

Institusi Masjid haruslah dijadikan sebagai pusat santapan rohani bagi penduduk mukim dan daerah, sekurang-kurangnya buat permulaan.Masjid daerah haruslah d reka dapat menghayati kesucian Islam.

14. PUSAT EKONOMI

Masjid haruslah terletak di dalam satu kawasan yang luas, di mana di sekelilingnya hendaklah dipenuhi dengan aktiviti ekonomi dan sosial.Kedai adalah merupakan aktiviti ekonomi yang digalakkan oleh Islam.Oleh itu, masjid haruslah mempunyai kedai atau bazar yang menjual beraneka keperluan masyarakat.Selain dari itu, kedai cenderamata yang menjual artifak yang ada hubungannya dengan mukim.

15. PUSAT PENGGEDARAN PRODUK DAERAH

Kerajaan Negeri Kedah telah telah memperkenalkan setiap daerah hendaklah mengeluarkan satu produk.Institusi masjid haruslah dijadikan salah satu tempat untuk mempromosikan barang-barang yang dikeluarkan dalam daerah tersebut sebagai satu ibadat.Dengan cara itu, rezeki penduduk akan bertambah.Insya-Allah.

16. MASJID SEBAGAI TAMAN

Masjid haruslah mempunyai kawasan lapang di sekeliling dan dipenihi dengan kawasn hijau untuk membolehkan para jemaah mendapat udara yang bersih sebelum atau selepas sembahyang.Konsep itu belum nampak dilakukan di Kedah mungkin kerana ketiadaan tanah atau kebanyakan masjid terletak di kawasan sempit.Tetapi sekiranya masjid baru hendak dibina , maka kawasan tempat masjid itu dibina hendak dibina hendaklah mempunyai pandangan yang cukup cantik dan dihiasi pula dengan taman yang indah.

4 comments:

ibnu marzuki al firdaus said...

bila akak marina & sis mau saman balas terhadap pemuda masjid?

depa pun bukan islam nabi pun...

yelah, jika tak nape undang2 la ni tak sama dengan yang asal punya!

prihatin said...

salam
Amat wajar peranan masjid dianalisa dan dirumuskan sebagai sebuah institusi agung dalam Islam. Meneliti semula apa kegiatan yang pernah dilaksanakan oleh umat Islam di zaman rasulullah saw dan zaman kegemilangan tamadun Islam.
Mungkin kita rasa zaman nabi, masyarakat dan pentadbiran negara agak simpli dan tidak sebesar pentadbiran negara pada hari ini. Jadinya segala urusan masyarakat dan negara diurus oleh nabi dari masjid. Makanya segala urusan ummat dari dakwah, ibadat solat, halaqah ilmu, hingga kepada urusan diplomat dan peperangan dan banduan pernah dilakukan di perkarangan atau dalam sudut masjid.
Sebenarnya roh yang difahami dari sirah ini adalah tentang kesyumulan, lengkap dn menyeluruhnya pengurusan dan pentadbiran negara Islam, yang walau bagaimana besar, kompleks dan besarnya urusan pentadbiran tersebut, mestilah berpaksi dari masjid.Masjid sebagai lambang kebesaran dan keagungan Alalah dan Islam itu sendiri.Intinya bahawa budaya masjid hendaklah dihidupkan dalam semua kegiatan masyarakat dan negara. Walaupun kegiatan sekarang di asing dan dikhususkan mengikut jabatan, kementerian tertentu namun ikatan dan pusat atau kiblatnya hendaklah kepada masjid dari seti matlamat dn semangatnya, iaitu tidak bercanggah dengan semangat mengagungkan Allahd an syariat dan menjadikan masyarakat menghayati budaya masjid ini untuk mencapai tahap hasanah di dunia ini lebih lebih lagi di akhirat nanti. Wallahu 'alam. wsalam

prihatin said...

Salam
Masjid adalah pusat pembangunan dan pembangunan komuniti. Di awal pemerintahan Muhammad Rasulullah SAW di Madina masjid menjadi pusat dan tumpuan kegiatan umah.Di situ lah Rasullah SAW merancang dan mengarahkan sahabat sahabatnya dalam urusan peribadatan, dakwah, perhubungan luar, hingga kepada urusan peperangan dan perdamaian.
Walaupun sekarang telah ada pusat pentadbiran kerajaan yang lebih canggih, namun kita haruslah cuba memahami roh pengurusan Islam yang berpaksi kepada tauhid, kepada ketaqwaan kepada Allah dan kesedaran segala apa yang dibuat akan dipersoalkan nanti.

prihatin said...

sapa monitor blog ni salam